Merijn Zee

Merijn Zee
Partner

Ik vind het belangrijk dat wat ik doe integer is, en ook zo wordt ervaren.

Expertise: Vastgoed, Rijksbedrijfsvoering

Inspiratie

“Wat ik mooi vind aan mijn werk is het in een zinvol verband bij elkaar brengen van dingen die er al zijn, om zo een probleem op te lossen. In zowel de publieke als private sector zijn de dingen namelijk ongelofelijk complex gemaakt. Ik vind het een uitdaging om te midden van die complexiteit op zoek te gaan naar de eenvoud en dingen terug te brengen tot hun kern, om van daaruit te werken aan de oplossing van het probleem. Besef van het grotere plaatje maakt dat je weet waar je het voor doet, en dat inspireert mij. Zo ben ik heel bevlogen bezig om bouw- of ICT-projecten een stap verder te brengen. Het tastbare van die projecten inspireert mij. Het leveren van een bijdrage daaraan is dan ook iets wat mij ongelofelijk na aan het hart ligt. Daarbij wil ik mij niet focussen op wat er allemaal niet kan, maar juist kijken hoe het dan wel moet. Denken in kansen, beweging en vooruitgang. Op zoek naar de ideale deal vanuit het besef van wat er allemaal kan.”

Publieke zaak

“Ik ben iemand van de publieke zaak in hart en nieren – het gevolg van mijn studie en jaren werken binnen de overheid. Wat er bij de overheid gebeurt, doet ertoe. Die overtuiging zit heel diep. Inmiddels zit ik aan de andere kant van de tafel. Wij houden ons bezig met unieke complexe projecten met partijen die een oplossing nog niet eerder hebben gerealiseerd of die nog niet eerder met elkaar hebben samengewerkt. Dit soort vernieuwing is ongelooflijk ingewikkeld, maar dankzij die jaren bij de overheid begrijp ik de complexiteit van het publieke opdrachtgeverschap heel goed, en dat helpt enorm als het gaat om het behalen van resultaten voor onze opdrachtgevers. Wil je echt begrijpen wat er aan de hand is en resultaten kunnen boeken in deze wereld, dan moet je de politiek van de deal begrijpen. Er is altijd sprake van strijdige of concurrerende belangen. Dus moet je vanuit het grotere plaatje, op zoek naar de essentie, het gemeenschappelijk belang, om van daaruit bruggen te bouwen.”

Win-win

“Mijn inzet is altijd: een win-winsituatie creëren tussen overheid en markt. Daarvoor is het belangrijk dat beide partijen beseffen dat ze voor dezelfde zaak staan, namelijk het algemeen belang. Het kan niet zo zijn dat marktpartijen onder water gedrukt worden omdat de overheid geen reële prijs wil betalen voor hun dienstverlening. Maar omgekeerd waarschuwen wij overheden ook dat ze geen auto zonder stuur moeten kopen. Het gaat mij om het realiseren van een goed resultaat voor overheid, burgers en bedrijven.

Als de overheid een opdracht uitbesteed en daar veel belastinggeld aan uitgeeft, wil ik ook zorgen dat voor elke euro het beste uit die markt wordt gehaald. Daartoe dagen wij marktpartijen uit en daar kom ik graag mijn bed voor uit. Ook als dat betekent dat je tegen schenen aan moet schoppen of in moet gaan tegen de gevestigde orde. Dat lef moet je hebben. Ik vind het belangrijk dat wat ik doe integer is, en ook zo wordt ervaren. Ik ben enorm gedreven door de inhoud en het behalen van resultaat. Regels die vernieuwing of succes in de weg staan, moeten het veld ruimen. Dat is mijn diepe overtuiging.”